
 

Part I – Rulings and Decisions Under the Internal Revenue Code of 1986 

Section 401. -– Qualified Pension, Profit-sharing, and Stock Bonus Plans 

26 CFR 1.401-1: Qualified pension, profit-sharing, and stock bonus plans. 

(Also, § 414.) 

Rev. Rul.  2008-45 

ISSUE 

Is the exclusive benefit rule of § 401(a) of the Internal Revenue Code (“Code”) 

violated if the sponsorship of a qualified retirement plan is transferred from an employer 

to an unrelated taxpayer and the transfer of the sponsorship of the plan is not in 

connection with a transfer of business assets, operations, or employees from the 

employer to the unrelated taxpayer? 

FACTS 

 Corporation A maintains an underfunded defined benefit plan with no ongoing 

accrual of benefits.  Corporation A transfers sponsorship of the plan to Subsidiary B, a 

wholly-owned subsidiary of Corporation A.  Subsidiary B does not maintain any trade or 

business, has no employees, and has nominal assets.  As part of the transfer, the plan 

document is amended to substitute Subsidiary B as the plan sponsor and to provide for 

Subsidiary B to assume Corporation A’s responsibilities under the plan.  

In connection with the transfer of the plan sponsorship, Corporation A also 

transfers cash and marketable securities to Subsidiary B.  The amount of the 

transferred assets is equal to the amount of the plan’s underfunding, as determined with 

reference to specified actuarial assumptions, plus an additional margin. 

 Shortly after the sponsorship of the plan and these assets are transferred to 

Subsidiary B, ownership of at least 80% of Subsidiary B’s stock is transferred to 
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Corporation C, an unrelated corporation.  After this transaction, Subsidiary B is no 

longer a member of the Corporation A controlled group, within the meaning of  

§ 414(b) of the Code, but instead is a member of the Corporation C controlled group.  

The transaction is not in connection with the transfer of business assets (other than 

cash or marketable securities transferred to Subsidiary B), operations, or employees 

from Corporation A’s controlled group to Corporation C’s controlled group.   The only 

business risk or opportunity in the transaction for Corporation C is to profit from the 

acquisition and operation of the plan.   

LAW 

Section 401(a) provides that, in order to be qualified under that section, a stock 

bonus, pension, or profit-sharing plan of an employer must be for the exclusive benefit 

of its employees or their beneficiaries.  Consistent with this exclusive benefit rule of  

§ 401(a),  § 1.401-1(a)(2)(i) of the Income Tax Regulations provides, in part, that a 

qualified pension plan is a definite written program and arrangement which is 

established and maintained by an employer to provide for the livelihood of employees or 

their beneficiaries after the retirement of the employees.  Similarly, § 1.401-1(a)(3)(ii) 

requires that a qualified plan be established by an employer for the exclusive benefit of 

its employees or their beneficiaries in order to be qualified. 

Section 414(a) provides that, in the case in which the employer maintains a plan 

of a predecessor employer, service for such predecessor is treated as service for the 

employer. 

Section 414(b) provides that, for specified purposes, including § 401, all 

employees of all corporations which are members of a controlled group of corporations 
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are treated as employed by a single employer. 

ANALYSIS 

Unlike other situations where the sponsorship of a plan is transferred in 

connection with the acquisition of business assets or operations, Subsidiary B does not 

maintain a business and its assets only compensate Corporation C for assuming 

Corporation A’s responsibility under the plan to make contributions to the plan.  

Therefore, any profit or loss to Corporation C resulting from the transaction would be 

solely from the use of the assets that are transferred to its controlled group in 

connection with the acquisition and operation of the plan. 

In accordance with § 414(b), all employees of all corporations which are 

members of a controlled group of corporations are treated as employed by a single 

employer.  Accordingly, even though Subsidiary B has no employees of its own, it is 

treated as an employer with respect to the employees of the Corporation A controlled 

group while it is part of that controlled group.  For purposes of the exclusive benefit rule 

of § 401(a), however, Subsidiary B will no longer be treated as an employer with respect 

to the employees of the Corporation A controlled group when it is no longer a member 

of that controlled group.   

This result is not affected by § 414(a).   Section 414(a) provides that if an 

employer maintains a plan of a predecessor employer, then service for such 

predecessor is treated as service for the employer.  By its terms, § 414(a) applies only 

to an “employer” and does not create employer status for a taxpayer that is not 

otherwise an employer.   

Accordingly, when Subsidiary B is no longer a member of the Corporation A 
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controlled group, the plan does not satisfy the exclusive benefit rule of § 401(a) because 

it is not maintained by an employer to provide retirement benefits for its employees and 

their beneficiaries.  This conclusion would be the same even if the new controlled group 

has some employees covered by the plan after the transaction, or some business 

assets or operations are transferred, where substantially all the business risks and 

opportunities under the transaction are those associated with the transfer of the 

sponsorship of the plan. 

 
HOLDING 

The exclusive benefit rule of § 401(a) is violated if the sponsorship of a qualified 

retirement plan is transferred from an employer to an unrelated taxpayer and the 

transfer of the sponsorship of the plan is not in connection with a transfer of business 

assets, operations, or employees from the employer to the unrelated taxpayer. 

This ruling does not address any federal income tax consequences other than 

those specifically addressed herein. 

 DRAFTING INFORMATION 
 
 The principal author of this revenue ruling is Robert M. Walsh of the Employee 

Plans, Tax Exempt and Government Entities Division.  For further information regarding 

this revenue ruling, please call the Employee Plans taxpayer assistance number 

between 8:30 a.m. and 4:30 p.m. Eastern time, Monday through Friday at (877) 829-

5500 (a toll-free number) or email Mr. Walsh at RetirementPlanQuestions@irs.gov.  

mailto:RetirementPlanQuestions@irs.gov

