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October 19, 2006 
 
Dear Mr. X: 
 

This letter is a response to your request on behalf of XYZ for an interpretation of 
the application of the Terrorism Risk Insurance Act of 20021 (“TRIA” or the “Act”), as 
amended,2 and Treasury’s regulations implementing the Act,3 to a captive insurance 
program (Captive) insuring the ABC.   

 
Captive is eligible for federal compensation for an insured loss if:  it is an 

“insurer” under TRIA; its insured loss arises from “property and casualty insurance” 
coverage within the meaning of TRIA; the captive program for ABC is not a means of 
avoiding the purposes of the Act and Treasury’s implementing regulations; and all other 
conditions for payment are met.  Based on your description, Captive appears to be an 
“insurer” under TRIA and is providing a type of coverage that meets the definition of 
“property and casualty insurance” under TRIA.     
 

In previous interpretative letters and public comments we urged caution in 
structuring a captive insurance program as a means of avoiding the purposes and 
requirements of the Act and Treasury’s regulations.  For example, with regard to a 
captive issuing a stand-alone policy, we have said: 

 
The post-enactment formation or utilization of a captive insurer that will only 
provide stand-alone, single-risk TRIA-only coverage for losses from acts of 
terrorism raises questions regarding the integrity of the Program. We believe that 
an entity considering forming a captive insurer for stand-alone, single risk 
terrorism insurance should be strongly cautioned and advised against undertaking 
such proposed action if it is doing so in order to avoid the Act’s deductible 
requirements.4  
 
After review of the facts you have provided concerning the structure and role of 

the captive insurance program you contemplate for ABC, it does not appear that the 
program is an attempt to avoid the deductible requirements of TRIA and Treasury 
regulations.     

 
While this letter is intended to provide some guidance, a definitive determination 

of Captive’s status and its eligibility for any Federal share of compensation under TRIA 
cannot occur until a claim for federal compensation is actually made.  Section 50.50(d) of 
Treasury’s regulations sets out certain conditions for payment of the Federal share of 

                                                 
1 This response is being issued pursuant to 31 C.F.R. §50.9, which sets forth a procedure whereby persons 
actually or potentially affected by the Act or regulations may request an interpretation. 
2 The TRIA Program was recently extended through 2007 by Pub. L. 109-144, 119 Stat. 2660, 15 USCS § 
6701, note. 
3 See 31 CFR Part 50.   
4 See TRIP Interpretative Letter of March 2, 2004 (Stand-Alone Terrorism Coverage & Captive Insurer). 
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compensation.  Under Section 50.50(d)(4), Treasury shall pay the appropriate amount of 
the Federal share of compensation to an insurer upon a determination that: 
 

Neither the insurer's claim for Federal payment nor any underlying claim 
for an insured loss is fraudulent, collusive, made in bad faith, dishonest or 
otherwise designed to circumvent the purposes of the Act and regulations. 

 
Treasury’s determination as to whether the conditions for Federal payment have been 
met, including whether any captive program established by XYZ circumvents the 
purposes of the Act and Treasury’s regulations, will be made at time of the presentment 
of Captive’s claim for federal compensation for any insured losses it may incur, and not 
before.   

 
Based on the facts you have provided, we conclude that Captive is an insurer 

under the Program and may be eligible for any Federal share of compensation provided 
by the Act for insured losses if other applicable conditions required under the Program, 
such as claims and limits, are otherwise met.  This response addresses the application of 
the Act and regulations to the specific situation set forth in your request, as you have 
represented the facts to Treasury.  If there is a change in any of the facts or assumptions 
presented or other facts become known to Treasury, and such facts or assumptions are 
material to a conclusion presented in this response, then you may not rely on that 
conclusion generally or as support for any proposed or subsequent course of action.   

 
This response is provided by the Terrorism Risk Insurance Program as a means of 

stating its current interpretation of the Act and regulations.  The Program may revise or 
revoke this interpretation upon its own initiative or upon the enactment of amendments to 
the Act or regulations.  As provided in 31 CFR § 50.9, a redacted version of this response 
may be made publicly available as soon as practicable. 
 
 
 
___________________________________   
Jeffrey S. Bragg 
Executive Director 
Terrorism Risk Insurance Program 
 


