
March 15, 2006 
 
 
Dear Mr G: 
 

Thank you for your letter requesting Treasury guidance on the status of ABC 
Property/Casualty Pool, Inc. (“ABC”), a group self-insurance pool in Michigan, under the 
Terrorism Risk Insurance Act1 (“TRIA” or the “Act”).  As explained below, after review and 
consideration of your request, we have concluded that ABC is not a State licensed or admitted 
insurer within the meaning of TRIA section 102(6)(A)(i).  

 
You indicate that ABC is a group self-insurance pool sponsored by a Michigan 

association of municipal entities that operates pursuant to the provisions of Act 138 of 
Michigan Public Acts of 1982, MICH. COMP. LAWS § 124.5 et. seq.  That Act permits two or 
more municipal corporations to form a group self insurance pool for the purpose of providing 
participating members risk management and insurance coverage for specified property and 
casualty risks.  Presently 450 of the approximately 550 municipal entities of this type 
participate in the pool.  Gross written premiums from member entities amount to more than 
$33 million annually.   

 
You have asked us to specifically consider whether ABC is eligible to participate in 

the Terrorism Risk Insurance Program as a state licensed or admitted insurer.  Under section 
102(6) of TRIA, an insurer is an entity that falls within one of the categories described in 
section 102(6)(A); that receives direct earned premiums for any type of commercial property 
and casualty insurance coverage, with certain exceptions; and that meets any other criteria 
that the Secretary may reasonably prescribe.2  One of the categories of insurer in section 
102(6)(A) is an entity that is “licensed or admitted to engage in the business of providing 
primary or excess insurance in any State.” 

 
As discussed in our Final Rule issued on July 11, 2003, some pooling arrangements 

may not fit neatly within what is traditionally thought of as the “state licensed or admitted 
market.”3  To provide more clarity, the rule sets out additional criteria which a pooling 
arrangement or other insurance entity must meet to qualify as a TRIA insurer.  An entity is a 
TRIA insurer if: 

 
(A) It is licensed or admitted to engage in the business of providing primary or 
excess insurance in any State…and, if a joint underwriting association, pooling 
arrangement, or other similar entity, then the entity must:  

(1) Have gone through a process of being licensed or admitted to 
engage in the business of providing primary or excess insurance that is 
administered by the State's insurance regulator, which process generally 
applies to insurance companies or is similar in scope and content to the process 
applicable to insurance companies;  

                                                 
1 Public Law 107-297, 116 Stat. 2322, 15 USCS § 6701 note.  
2 As of this date, no other criteria have been prescribed by the Secretary. 
3 68 FR 41250, 41261 (July 11, 2003). 
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(2) Be generally subject to State insurance regulation, including 
financial reporting requirements, applicable to insurance companies within the 
State; and  

(3) Be managed independently from other insurers participating in the 
Program.4   
 
After reviewing the materials you have submitted to us, we have concluded that ABC 

does not meet the criteria in our regulations for “state licensed or admitted” insurers.  The 
reasons for our conclusion are as follows: 

 
• No certificate of authority is issued by the insurance commissioner to a group 

self-insurance pool established pursuant to Michigan Act 138.5   
• The approval process for group self-insurance pools in Michigan does not 

apply to insurance companies and is not similar in scope and content to the 
process for licensing insurance companies in Michigan.6 

• Group self-insurance pools in Michigan are generally not subject to the 
insurance regulation that is applicable to insurance companies in the state.7   

 
Accordingly, ABC is not an “insurer” for purposes of the Program, as that term is defined in 
the Act and our regulations.   

 
Our conclusion that ABC is not a state licensed or admitted insurer is based on the 

application of the Act and Treasury regulations to the specific facts set forth in your request, 
as you have represented those facts to Treasury.  If there is a change in any of the facts or 
assumptions presented, and such facts or assumptions are material to a conclusion presented 
in this response, then you may not rely on our conclusion to support any proposed or 
subsequent activity.  This response is provided by the Terrorism Risk Insurance Program as a 
means of stating its current interpretation of the Act and implementing regulations.  The 
Program may revise or revoke this interpretation upon its own initiative or upon the 
enactment of amendments to the Act or regulations. 
 
Sincerely,  
 
 
Jeffrey Bragg 
Executive Director 
Terrorism Risk Insurance Program 

                                                 
4 31 C.F.R. § 50.5(f)(1)(i)(A)(1)-(3).   
5 Admitted insurers must obtain such a certificate of authority to transact an insurance business in Michigan.  See 
MICH. COMP. LAWS  § 500.402.  Although group self-insurance pools in Michigan must submit their 
intergovernmental contract to the insurance commissioner for his review for compliance with Michigan Act, 
MICH. COMP. LAWS  § 500.124.1 et. seq., this is not equivalent to issuing a certificate of authority to an insurer as 
provided in MICH. COMP. LAWS  § 500.402. 
6 Compare MICH. COMP. LAWS §§ 500.124.7a, with MICH. COMP. LAWS  §§ 500.402, 408, 410, 436b, 5040.   
7 Compare MICH. COMP. LAWS §§ 500.124.5 to 124.11, with MICH. COMP. LAWS  §§ 500.410 (minimum capital 
& surplus); 436a (continuing operation of insurer); 500.1615 (policy form approval); 2403 (rate-making 
provisions). 


