
 
November 29, 2004 

 
RE: TRIA Applicability to U.S. Military Bases Abroad 
 
Dear Mr. S: 
 

This is in response to your request for an interpretation of the Terrorism Risk 
Insurance Act1 (TRIA) as applied to United States military bases abroad.  We conclude, 
as explained below, that TRIA does not extend to an act of terrorism on a United States 
military base abroad. 

 
First, we determine that a United States military base abroad does not constitute 

the “premises of a[ny] United States mission,” as that phrase is used in TRIA sections 
102(1) (the definition of “act of terrorism”) and 102(5) (the definition of “insured loss”).  
Consequently, any act of violence giving rise to property damage, personal injury or 
death on such a military base could not be certified as an “act of terrorism” as defined by 
section 102(1) of TRIA, nor could it result in an “insured loss” as defined by TRIA 
section 102(5).   

 
In reaching this conclusion, we rely chiefly upon the meaning of “premises of the 

mission” in Article 1 of the Vienna Convention on Diplomatic Relations, which defines 
that phrase as “the buildings or parts of buildings and the land ancillary thereto, 
irrespective of ownership, used for the purposes of the mission including the residence of 
the head of the mission.”2  This is a relatively narrow definition that contemplates the 
offices where official diplomatic business is conducted and the residence of the head of 
the diplomatic mission as the “premises of the mission”.  As a general matter, military 
personnel deployed on military bases abroad are not part of the diplomatic mission of the 
United States and thus the buildings and ancillary land they occupy are not part of the 
“premises of a United States mission”.3  We have consulted with representatives of the 
Office of the Legal Advisor at the Department of State, as well as the Office of the 
General Counsel at the Department of Defense, who concur with this view.   
 

Next we address whether a United States military base abroad could be 
considered a “territory or possession” of the United States under TRIA section 102(14), 
which provides that the term “State” means “any State of the United States, the District of 
Columbia, the Commonwealth of Puerto Rico, the Commonwealth of the Northern 
Mariana Islands, American Samoa, Guam, each of the United States Virgin Islands, and 
any territory or possession of the United States.”  Legally, this is the more difficult 
question, because “the word ‘state’ … can contain many meanings”4 and similar 
                                                 
1 Pub. L. No. 107-297, 116 Stat. 2322, 15 USC § 6701 (hereafter “TRIA”).   
2 Vienna Convention on Diplomatic Relations and Optional Protocol on Disputes, April 18, 1961, 23 
U.S.T. 3227, TIAS 7502, passim.   
3 Since military personnel on military bases are not “the people sent by one state to another” as diplomatic 
representatives within the meaning of the Vienna Convention, the military bases housing such military 
personnel cannot be considered to be “the premises of any United States mission” under TRIA. 
4 National Mutual Insurance Co. v. Tidewater Transfer Co., 337 U.S. 582, 587 (1949).   
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ambiguities exist with the terms “territory” and “possession”.5  Construction of these 
terms not only requires a consideration of the words themselves, but also how they are 
used to effectuate the purpose, character and aim of the law in which they appear.6  

 
There are authorities applying the terms “territory” and “possession” differently to 

military bases in a number of different statutes, some of which conclude that a United 
States military base abroad is a United States territory or possession, and some of which 
conclude such a base is not.7  In each instance, the determination of whether the base in 
question is a territory or possession rests upon the particular language and purpose of the 
statute being reviewed. 

 
We conclude that the drafters of TRIA did not intend the terms “territory or 

possession” to have an expansive meaning.  The territorial limitations of TRIA as set out 
in sections 102(1)(A), 102(5)(A) and (B), and 102(15) are specific and limited, and we 
find no indication, either in the language of the Act itself nor in its legislative history, that 
Congress intended to expand the geographical scope of TRIA outside the United States 
through the definition of “State.”8  The purpose of TRIA is to ensure property and 
casualty insurance availability for terrorism risk within the United States, and to a small 
group of other specified interests.  Any expansion upon these limited interests would be 
inconsistent with the purpose of TRIA.  For this reason, we determine that United States 
military bases abroad are not “territories or possessions” for purposes of TRIA section 
102(14). 

* * * *  

This response addresses the application of the Act and regulations to the specific 
situation set forth in your request, as you have represented the facts to Treasury.  If there 
is a change in any of the facts or assumptions presented, and such facts or assumptions 
are material to a conclusion presented in this response, then you may not rely on that 
                                                 
5 See Construction of State Reporting Requirements in Section 404 of the Personal Responsibility and 
Work Opportunity Reconciliation Act, 1998 OLC LEXIS 4 (1998).   
6 See Puerto Rico v. Shell Co. (P.R.) Ltd., 302 U.S. 253, 258 (1937).   
7 See, e.g., Friedrich v. Friedrich, 983 F.2d 1396, 1401 (6th Cir. 1993) (Interpreting the International Child 
Abduction Remedies Act, court holds “[a]s a threshold matter, a United States military base is not 
sovereign territory of the United States. The military base in Bad Aibling is on land which belongs to 
Germany and which the United States Armed Services occupy only at the pleasure of the German 
government.”); U.S. v. King Features Entertainment, Inc., 843 F.2d 391, 398 (9th Cir. 1988) (Contract to 
show cartoons on U.S. military bases does not necessarily include foreign bases because “[o]bjectively, 
United States ‘territories,’ described in Title 48 of the United States Code, are commonly known to include 
Guam, the Virgin Islands, and American Samoa,” but not obviously anything else).  Customs Duties-Goods 
Brought into United States Naval Station at Guantanamo Bay, Cuba, 35 Op. Atty. Gen. 536 (1929) (Tarrif 
law does not apply to Guantanamo Bay base because it is not a “possession” of the United States).  
Compare with, Vermilya-Brown Co. v. Connell, 335 U.S. 377, 390 (1948) ; Installation of Slot Machines on 
U.S.Naval Base at Guantanamo Bay, 6 Op. Atty. Gen. 236, 1982 OLC Lexis 58 (March 29, 1982) (the 
Anti-Slot Machine Act applies to the United States Naval Base at Guantanamo Bay as United States 
territory).   
8 The Conference Report states that “the legislation only applies to U.S. risks, including domestic air 
carriers and flag vessels, U.S. territorial seas and continental shelf, and U.S. missions.”  H.R. Rep. No. 107-
779, at 23 (2002). 
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conclusion generally or as support for any proposed or subsequent activity.  This 
response is provided by the Terrorism Risk Insurance Program as a means of stating its 
current interpretation of the Act and regulations.  The program may revise or revoke this 
interpretation upon its own initiative or upon the enactment of amendments to the Act or 
regulations. 

Sincerely yours,  
 
 
 
Jeffrey Bragg 
Executive Director 
Terrorism Risk Insurance Program 


