
 
March 22, 2004 
 
 
Dear Mr. W: 
 
 This letter is in response to your request for an interpretation concerning the application 
of the Terrorism Risk Insurance Act of 2002 (the “Act”)1 and Treasury’s regulations 
implementing the Act to handset or electronic device insurance that provides coverage against 
the risk of loss, theft, or damage to mobile electronic devices (e.g., cell phones).2  Your client, an 
insurer participating in the Program, issues this insurance to wireless service providers who in 
turn allow their customers (individual consumers) to benefit from the coverage by being added to 
the service provider’s insurance policy as additional insureds in exchange for paying a fee.  You 
have asked whether premium received from such insurance can be excluded from the calculation 
of the insurer’s direct earned premium for purposes of the Program.  In response to your 
question, while we consider the insurance you have described as being within the Act’s 
definition of property and casualty insurance, the insurer can allocate and exclude from its 
calculation of direct earned premium the premium it can allocate to personal rather than 
commercial exposures.   
 
 Section 102(12)(A) of the Act defines the term “property and casualty insurance” as 
meaning commercial lines of property and casualty insurance, including excess insurance, 
workers’ compensation insurance, and surety insurance other than the insurance exempted under 
Section 102(12)(B). 
 
 Within the parameters of the Act, our implementing regulations use, as a reference point, 
certain lines of business listed on the NAIC’s Exhibit of Premiums and Losses (commonly 
known as Statutory Page 14).  If the insurance is reported on a line included among the 
commercial lines identified in the regulations and is not specifically excluded by the Act, the 
insurance is included in the Program.  You have informed us that handset or electronic device 
insurance is generally reported on Line 9 – Inland Marine, which under § 50.5(l)(1) of our 
regulations is one of the lines of business considered to be commercial lines of property and 
casualty insurance for purposes of the Program.3  Moreover, handset or electronic device 
insurance is not excluded by the Act.  
 
 If a property and casualty insurance policy covers both commercial and personal risk 
exposures, our regulations provide that premiums received for the personal coverage portion of 
the policy should be excluded from the calculation of the insurer’s direct earned premium and 
Program Year deductible.  Premium information on the commercial property and casualty lines 
of Statutory Page 14 should be included in calculating an insurer’s direct earned premium only to 
the extent that coverage is provided for commercial property and casualty exposures.4  In the 

                                                 
1 Public Law 107-297, 116 Stat. 2322, 15 U.S.C. §6701, et. seq. 
2 This response is being issued pursuant to 31 C.F.R. §50.9, which sets forth a procedure whereby persons actually 
or potentially affected by the Act or regulations may request an interpretation. 
3 31 C.F.R. § 50.5(l)(1). 
4 68 Fed. Reg. 41256-7 (Jul. 11, 2003) 



situation you present, the insurer can allocate the portion of the premium attributable to the 
personal risk exposures.  We note that Treasury expects the insurer to clearly be able to 
document how premium income was allocated among the coverages.5
 
 Thank you for your inquiry.  For additional information or if you have any specific 
questions, please call the Program office at 202/622-6670. 
 

* * *  
 
 This response addresses the application of the Act and regulations to the specific situation 
set forth in your request, as you have presented the facts to Treasury.  If there is a change in any 
of the facts or assumptions presented, and such facts or assumptions are material to a conclusion 
presented in this response, then the requestor may not rely on the conclusion generally or as 
support for any proposed or subsequent activity.  This response is provided by the Terrorism 
Risk Insurance Program as a means of stating its current interpretation of the Act and 
regulations.  The Program may revise or revoke this interpretation upon its own initiative or upon 
enactment of amendments to the Act or regulations. 
 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Jeffrey S. Bragg 
Executive Director 
 

                                                 
5 Id. 
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