
 
March 2, 2004 

 
 

Dear Ms. L: 
 

I am writing in response to your letter in which you requested interpretations 
concerning the application of the Terrorism Risk Insurance Act of 2002 (the “Act” or 
“TRIA”)1 and Treasury’s regulations implementing the Act to three questions raised by 
your clients, who include captive insurers.2   
 

I.  Interpretation of 31 C.F.R. § 50.5(d)(1)(iii) 
 
In your first inquiry, you have presented the following question:  if a captive 

elects to exclude any direct earned premium in the calculation of its insurer deductible (as 
permitted under Treasury regulations for the types of hybrid policies described in your 
letter), does the captive still receive direct earned premium for purposes of being defined 
as an “insurer” under the Terrorism Risk Insurance Act?  You correctly state that a 
captive insurer may decide not to include any of its direct earned premium in calculating 
its insurer deductible if the captive: (1) does not include the premium primarily 
attributable to non-Program insurance coverage (required to be excluded under 31 C.F.R. 
§50.5(d)(1)(ii)); and (2) opts to exclude the remaining premium attributable to the 
policies’ incidental commercial property and casualty insurance because it is less than 25 
percent of the total direct earned premium (see §50.5(d)(1)(iii)).3  

  
 To meet the definition of “insurer” under the Act, an entity must “. . . 

receive direct earned premiums for any type of commercial property and casualty 
coverage. . . “.4  Direct earned premium is defined as “. . . direct earned premium for 
property and casualty insurance issued by any insurer for insurance against losses 
[including losses from an act of terrorism] occurring at the locations described in section 
102(5)(A) and (B) of the Act.”5  By their terms, these definitions include in the definition 
of “insurer” under the Act those entities that receive premiums for commercial property 
and casualty insurance, including from incidental commercial property and casualty 
                                                 

1 P.L. 107-297, 116 Stat. 2372, 15 U.S.C. § 6701, et seq. 
 
2 This response is being issued pursuant to 31 C.F.R. §50.9, which sets forth a procedure whereby 

persons actually or potentially affected by the Act or regulations may request an interpretation. 
 

3 Treasury adopted its rule permitting the exclusion of premium attributable to incidental 
commercial property and casualty so that those insurers that did not want to calculate an actual allocation of 
premiums on small incidental amounts of coverage, and did not intend to perfect their right to recover 
Federal payment on claims paid on such incidental commercial coverage, could then exclude those 
premiums from their DEP calculation if they wished to do so.  
 

4 P.L. 107-297, Sec. 102(6)(B); 31 C.F.R. §50.5(f)(2). 
 

5 P.L. 107-297, Sec. 102(4); 31 C.F.R. §50.5 (published at 68 Fed. Reg. 48,280 (Aug. 13, 2003). 
 



insurance.  No matter how an entity may elect to treat its direct earned premiums for 
purposes of calculating its insurer deductible under Treasury regulations, it would still 
qualify as an “insurer” under the Act (assuming the Act’s other criteria are met) because 
it receives direct earned premium within the meaning of the Act’s definition of an 
“insurer”. 

 
As you noted in your letter, in calculating its insurer deductible under the 

Program,6 an insurer can elect to exclude the direct earned premium it receives from the 
sale of incidental commercial property and casualty insurance coverage that is provided 
within a policy that also provides – primarily – personal property and casualty or non-
Program insurance.7  However, we would like to emphasize that if an insurer elects to 
avail itself of this option (as permitted by §50.5(d)(1)(iii)), Treasury expects that the 
insurer should clearly be able to document how premium income was allocated among 
various coverages. 

 
II.  Proposed Stand-Alone Terrorism Policy 

 
Your second inquiry addresses the issue of captives being formed or utilized to 

provide coverage only for “insured losses”(also sometimes referred to as TRIA-only 
coverage).8

   
In a notice of proposed rulemaking published at 68 Fed. Reg. 9,815 (Feb. 28, 

2003), Treasury solicited public comment on whether it should prescribe other criteria for 
certain insurers pursuant to its authority under section 102(6)(C) of the Act.  In particular, 
Treasury asked whether criteria should be developed to prevent newly formed insurance 
companies from participating in the Program if these companies were established for the 
purpose of evading the Act’s deductible requirements.  Treasury explained that 
“preventing evasion of insurer deductible requirements by special purpose entities formed 
to provide terrorism risk only coverage” was one objective additional criteria would 
serve.9   In its final rule published at 68 Fed. Reg. 41,250 (Jul. 11, 2003), Treasury 
explained that it was not proposing additional criteria at that time but that it would 
continue to monitor developments in the market for terrorism risk insurance and the 
market’s response to the Act.10  

 

                                                 
6 Insurer deductible is based on a percentage of the insurer’s previous year’s direct earned 

premium.  See 31 C.F.R. §50.5(g). 
 

7 31 C.F.R. §50.5(d)(1)(iii). 
 

8 One article has described this as a captive strategy to get around the Act.  See Terrorism Act 
Presents New Questions for Captive Market, Bestwire (June 3, 2003). 

 
9  Id. at 9,815. 

 
10 Id. at 41263. 
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Your letter and others that we have received continue to raise issues surrounding 
the strategic use of captives as a means of avoiding the requirements of the Act and 
implementing regulations.11  As a result, Treasury is now again considering future 
rulemaking to address this issue and several related issues being raised vis-à-vis 
captives.12   

 
The post-enactment formation or utilization of a captive insurer that will only 

provide stand-alone, single-risk TRIA-only coverage for losses from acts of terrorism 
raises questions regarding the integrity of the Program.  We believe that an entity 
considering forming a captive insurer for stand-alone, single risk terrorism insurance 
should be strongly cautioned and advised against undertaking such proposed action if it is 
doing so in order to avoid the Act’s deductible requirements.   

 
III.  Eligibility for Payment Question 

 
Your third inquiry relates to the written request by one of your clients, NNN, an 

association of nonprofit organizations in California, for an interpretation as to whether a 
specified program would be eligible for federal payments under TRIA.  That request is 
currently under consideration by Treasury. 

 
Thank you for your inquiry.  For additional information or if you have any 

specific questions, please call the Program office at 202-622-6770.  
 

*   *   * 

This response addresses the application of the Act and regulations to the specific 
situation set forth in your request, as you have represented the facts to Treasury.  If there 
is a change in any of the facts or assumptions presented, and such facts or assumptions 
are material to a conclusion presented in this response, then the requestor may not rely on 
that conclusion generally or as support for any proposed or subsequent activity.  This 
response is provided by the Terrorism Risk Insurance Program as a means of stating its 
current interpretation of the Act and regulations.  The Program may revise or revoke this 
interpretation upon its own initiative or upon the enactment of amendments to the Act or 
regulations. 

TERRORISM RISK INSURANCE PROGRAM 

___________________________________ 
Jeffrey S. Bragg 
Executive Director 

                                                 
11 We also noticed that one of your clients recently presented “strategies for captives to avoid the 

Act’s mandatory participation provisions or to minimize potential post terrorism Act assessments on the 
captive” at a recent seminar.   
 

12 Under section 102(6)(C) of the Act, the Secretary may reasonably prescribe other criteria that an 
entity must meet to qualify as an “insurer” under the Program. 
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