
        December 1, 2003 
 
Dear Mr. M: 

 
This letter is written in response to your recent letter in which you requested an 

interpretation concerning the application of the Terrorism Risk Insurance Act of 2002 
(the “Act”) and Treasury’s regulations implementing the Act, to the calculation of an 
insurer’s deductible once an insurer is no longer an “affiliate” of other insurers.1 
 

Background 
 

As specified by the Act and the implementing regulations, the amount of federal 
payment for an insured loss resulting from a certified act of terrorism is to be determined 
based upon insurance company deductibles and excess loss sharing with the Federal 
Government.  An insurer’s deductible is calculated based on a percentage of the value of 
direct earned premiums collected over certain statutory periods.2  Once an insurer has met 
its individual deductible, the federal payments cover 90 percent of insured losses above 
the deductible, subject to an annual industry-aggregate insured loss limit of $100 billion. 3  
 

In calculating its direct earned premium, an insurer must also include the direct 
earned premium of the insurer’s “affiliates.” 4  The direct earned premium of the affiliated 
insurers is combined and used to calculate one deductible that must be jointly or severally 
met by the affiliated insurers before the Federal Government shares in compensating the 
insurer for the insured loss.  
 

Questions Presented 
 
 

                                                

You have asked for an interpretation concerning how an insurer calculates its 
direct earned premium after an insurer disaffiliates from a group of insurers.  You have 
used the example of a subsidiary “spinning off” from its parent company.  The questions 
presented are as follows:  Will the now-disaffiliated insurer’s deductible be based on the 
affiliated group’s combined, prior year’s direct earned premium because during that 
previous year the insurer was part of the affiliated group of insurers or will the insurer’s 
deductible be based on its own individual, prior year’s direct earned premium?  
 
 
 

 
1 This response is being issued pursuant to 31 C.F.R. §50.9, which sets forth a procedure whereby 

persons actually or potentially affected by the Act or regulations may request an interpretation. 
 

2  See §102(7) of the Act; see also 31 C.F.R. §50.5(g).  
 
3  See §103(e)(2) of the Act.  
 
4  See generally, 68 FR 41250 (Jul. 11, 2003);  see also §102(2), (4) and (6)(“The term ‘insurer’ 

means any entity including any affiliate thereof – "); 31 C.F.R. §50.5(c)(1), (d) and (f). 
  



Discussion 
 

In such a circumstance as presented, assuming that the insurer has sufficiently 
divorced itself from the control shared with its former affiliates, it is Treasury’s current 
view that the insurer’s deductible would be based on its own individual prior year’s direct 
earned premium.  For purposes of determining an insurer’s direct earned premium and its 
calculation of its deductible, Treasury will likely examine an insurer’s affiliations, if any, 
as of the date when an act of terrorism occurs (which may be different from when the act 
of terrorism is certified).  Treasury’s examination will depend on the facts and 
circumstances surrounding the divestiture to ensure that the corporate transaction was not 
done solely for the purpose of circumventing the purposes of the Act and regulations.    
 

*     *     * 

 Treasury reserves the right to revise the view expressed in this letter when 
presented with an actual situation, upon its own initiative, or upon the enactment of 
amendments to the Act or regulations. 

Dated: December 1, 2003 

 

TERRORISM RISK INSURANCE PROGRAM 

___________________________________ 
Jeffrey S. Bragg 
Executive Director 


